Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltjens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing



Contact  muisje

In Holland

Heus, in het noordelijke Vlaanderen versmaadt niemand de vreugden van een lekker hapje en een goed glas, maar een Fransman, die bij een Hollander voor het diner is uitgenodigd, bekijkt de op tafel uitgestalde spijzen met nauw verholen schrik: soep met gehaktballetjes en postelein, soep met wijn en kaneel, haas en eend met appelmoes, kip met rodebessengelei, kalfsvlees met appels uit de oven en lof, rode kool met vet en honing, sterke, gepeperde kaas, gember, en schijven meloen en kersen gekonfijt in azijn bij wijze van augurkjes en pickles. Dat wat betreft het eten. Daarbij drinken ze bier, een purperrode bordeaux waaraan alcohol is toegevoegd, en bij officiële diners goudgele port en bleke rijnwijn.
De maaltijden nemen het grootste deel van de dag in beslag.
Om acht uur 's morgens staat de thee te dampen in de koppen, en op tafel staan plakken ontbijtkoek en boter, rettich en rookvlees, roggebrood en krentenbrood keurig in het gelid.
Om elf uur is er een tweede ontbijt bestaande uit koffie met melk, beboterde en met anijskorrels bespikkelde boterhammen, Hollandse kaas, en tot groen poeder geraspte schapenkaas.
Om vier uur het diner: soep, drie of vier schotels met aardappelen erbij.
Tenslotte om acht uur een souper waarbij opnieuw thee wordt gedronken en waar men wederom boterhammen van allerlei soorten brood verorbert.
Als u bij al die eetpartijen en al die dranken de aperitiefs optelt, die ze hier bittertjes noemen - de gesuikerde Schiedam. de rode of gele bitter vermengd met jenever - dan kunt u wel zeggen dat u opgestaan bent vóór tafel en dat u weer naar bed gaat ná tafel.


Joris-Karl Huysmans (1848 - 1907)
Uit: In Holland. Athenaeum - Polak & Van Gennep. Amsterdam 2001
Vertaald door Rosalien van Witsen