Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  
Kookboeken

  • Kookboeken Startpagina
    Het gaat om een verzameling van links naar recensies of inhoudsopgaves van nederlandstalige gedrukte kookboeken.De kookboeken zijn onderverdeeld in diverse categorieën op alfabetische volgorde van onderwerp.
  • Koninklijke Bibliotheek
  • De kookboekhandel in Amsterdam Dit was de eerste kookboekenwinkel in de Benelux, nu gevestigd aan de Haarlemmerdijk.
    Jonah Freud is sinds 1989 jaar eigenaresse van deze prachtige winkel.
  • Kookboekenantiquariaat Books for Cooks Gevestigd in de Oudemanhuispoort. Eigenaresse is Els van den Akker.
  • Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel gevestigd in de Gerard Doustraat.
  • Het nieuwe Aaltje Kookboeken en kruidenwinkel in het centrum van Deventer.
  • 63 graden  Kookboekenwinkel in Tilburg. De winkel is gevestigd in de binnenstad van Tilburg en heeft ook een collectie prachtige eet- en drinkaccessoires en culicadeaus.
  • Kookboekenrecensies
    Recensies en besprekingen van kookboeken en culinaire werken die verschijnen op de Nederlandse markt door Edward Vanhoutte en Femke Vandevelde.
  • Bibliothèque de la Gourmandise Meer dan 20.000 boeken over kookkunst en duizenden documenten. Gevestigd in  Hermalle-sous-Huy, niet ver van Luik.

  • Kookwinkels


  • Qvist Winkel voor de avontuurlijke buitenkok, gevestigd in Zwolle

    Musea

  • De Locht.  Nationaal Asperge en Champignonmuseum in Noord-Limburg. 
  • De Theefabriek
    Nederlands enige theemuseum is gevestigd in Houwerzijl, in de voormalige kerk en pastorie. U kunt hier heerlijk
    theedrinken, er is ook een winkel en een postorderservice. Er zijn nog meer interessante adressen in Houwerzijl o.a.
    Antiquariaat Kelderman.
  • Het Fruitteeltmuseum In Kapelle, Zeeland, staat het fruitteeltmuseum.In de vaste presentatie wordt uitgelegd
    wat enten en oculeren is. Er is een werkende veilingklok, authentiek gereedschap en kijkkasten met leuke
    materialen. Buiten is de fruittuin, waarin de verschillende teelt-en snoeiwijzen te zien zijn.
  • Mosterd-en azijnmuseum In het Hanzestadje Doesburg bevindt zich de Doesburgse Mosterd-en
    azijnfabriek, tevens museum.
  • Het Nederlands Bakkerijmuseum Leerzame site van het Bakkerijmuseum in Hattem. Klik ook eens op Kenniscentrum en dan op Bakkerijwiki aan de rechterkant van de pagina, heel veel wetenswaardigheden.
  • Het Smaakmuseum  Het Smaakmuseum maakt tentoonstellingen die geproefd kunnen worden. Oude plantenrassen, oude kooktechnieken en oude bereidingswijzen: met kennis verzamelen we een collectie smaken, niet om te bekijken maar om te proeven! Hoofdcollectie van het museum is de tuin alwaar oude varieteiten vanaf 1850 tot heden naast elkaar groeien. Deze ingredienten laten ons proeven hoe het eten vroeger heeft gesmaakt. Het is het startpunt van onze filosofie. 
  • Musée et Bibliothèque de la Gourmandise In Hermalle-sous-Huy Er is ook een restaurant waar men o.a. Pullus Tractogalatus serveert volgens een recept van Apicius. Het museum ligt in de provincie Luik en is op afspraak te bezichtigen. Ieder weekend
    is er een boeken-en curiosamarkt en hier kan men zonder afspraak naar toe. Het restaurant is dan ook geopend.
  • Activiteiten

  • Happen en trappen Culinaire fietstocht door Nederland met routes tussen de 40 en 50 km in iedere provincie.
  • Het Pieperpad Maak kennis met het enige echte aardappelfietspad. Een likkebaardend lekkerefietsroute van het Friese
    Lauwersmeer tot het Zeeuwse Heikant, vlakbij de Belgische grens.
  • Michiel Bussink Michiel Bussink geeft lezingen, excursies en workshops over wilde eetbare planten, bessen,
    noten, bloemen en paddestoelen.
  • Foodwalks Een mooie wandeling of fietstocht, plukken van al het eetbare dat de natuur ons biedt en daarna...... lekker koken!
  • Webpagina's met groente-en fruitrecepten

  • Knoflook Knoflookkwekerij Eemlook in Leusden heeft op de website heel veel informatie over knoflook staan, muziek, boeken
    medicinaal gebruik en nog veel meer.
  • Raapstelen. Alles over raapstelen met heerlijke recepten.
  • De Aspergesite. Alles over asperges.
  • Cranberryrecepten
  • Schorseneren Schorseneren schillen, zelf kweken, recepten, op de site van Okke Amerongen vindt u alle informatie. U vindt hier ook links naar zijn andere websites over cranberries, kweeperen, vijgen, snijbiet en kruisbessen.
  • Knipselbonen dreuge boon'n op zien Grunnegs. Knipselbonen worden in de peul gedroogd én gegeten. Voor zover bekend is het
    een typisch Gronings produkt. U kunt ze hier bestellen, er staat ook een recept op de site.
  • De Gezonde Apotheker Ook hier kunt u knipselbonen bestellen. Op beide adressen kan ook afgehaald worden.
  • De Vier Parmentiers 'De Vier Parmentiers' is een klein en exclusief aardappelhuis. Ze verkopen de aardappels rechtstreeks aan
    de gebruiker.In Groningen en in Amsterdam. Daarnaast kun je een pakket met vier varieteiten in de webwinkel bestellen. Een
    zakje Parmentiers is een ideaal kado voor jezelf of een culinaire vriend(in)..
  • Andere websites gespecialiseerd in één onderwerp<

  • Kip en ei. Informatie en het laatste nieuws over kippen en eieren. Heel leuke website van Linda Zeggelaar, die geboren is in Barneveld en nu bij de Leeuwarder Courant werkt.
  • De Bruinebonen Bende. Voedingskundige Yneke Kootstra en culinair journalist Onno Kleyn vormen de Bruine Bonenbende.
  • Koken met bier.
  • Meer pudding! Wat is een leven zonder pudding? De strijd van de Burgemeester van Nergenshuizen tegen een puddingloze wereld en de zoektocht naar een puddingvorm. Puddingrecepten, ook een vegetarische pudding, gemaakt zonder gelatine maar met zeewier. Dr. Oetkerplaatjes.Alles over Sauternes.
  • De puddingclub Niet alleen puddingrecepten maar ook heel veel andere recepten voor lekkere nagerechten. Ook geschiedenis en omrekentabellen.
  • MosselenWetenswaardigheden over en recepten met mosselen
  • Mosselen kunnen altijd Ook op deze site van alles over mosselen, er is een gratis mosselglossy te bestellen
  • Goede vis Website van Stichting Noordzee. Tik uw favoriete vissoort in en kijk of die verantwoord wordt aangeleverd en waar die te koop is.
  • Goede Vissers Deze website is van Goede Vissers, vissers met respect voor de zee. Hier vindt u informatie over wie de Goede
    Vissers zijn, hun vismethodes, vissoorten, visgebieden en waar u de vis kunt kopen en/of eten.
  • 't Ailand Barbara en Jan Geertsema vangen op duurzame wijze vis en schaaldieren op de Waddenzee. Sinds eind 2012 kun je
    de vis ook eten in hun eigen proeflokaal 't Ailand op de kop van het havenfront in Lauwersoog.
  • Fishes Fishes is een keten die zo zoveel mogelijk verantwoorde vis verkoopt, gevangen met zorg voor nageslacht, met zomin mogelijk bijvangst. Fishes verkoopt veel vis met het Marine Stewardship Council-label, afgekort tot MSC, een garantie voor duurzame vis.
  • Worstlog. Op worstlog wordt gelogd over het maken en eten van, welnu, worst.
  • Verschillende landen en streken

  • Japans koken met Peter en Tabitha
  • Japanse en Chinese eetstokjes.  Die mogen natuurlijk niet ontbreken.
  • De Griekse Keuken.
  • Bijzonder Spaans Spaanse recepten en webwinkel Made in Spain
  • Afrikaanse recepten Recepten uit heel Afrika op de website van Esther Westerveld
  • Recepten uit Suriname
  • Chowhound.Amerikaanse keuken, restauranttips, discussies, produkten, zeer uitgebreid.
  • Lekker Frysk.Recepten van Friese streekgerechten.
  • Het Hurktoilet. Deze leuke en zeer uitgebreide vakantiegid svoor Frankrijk beziet het land met een knipoog.
  • Receptensites

  • De vlam in de pan Uitgebreide en ook reeds lang bestaande receptensite.
  • Internet Kookboek Dit is een receptenzoekmachine. Ook themapagina's en landenpagina's.
  • De kookhoek van Astrid Een heel uitgebreide receptenverzameling ,verzameld, geordend en bewerkt door Astrid Veltman. Recepten uit de hele wereld, heel overzichtelijk en ook duidelijke recepten.
  • Koken met Floor. Heel veel recepten, informatie over literatuur, bridge
  • Brabantse recepten Koos Manders verzamelt recepten, hier vindt U zijn Brabantse recepten zoals kermissoep, lariekoek en nog veel meer.
  • Tineke Sluijter Oosterse gerechten uit o.a. China, India, Japan, Singapore.
  • Jeanne Doomen
  • Jeanne Doomen was journaliste en heeft een muisarm. Ze heeft nu een webwinkel. Veel tips voor de
    inrichting van de keuken en recepten voor mensen met een muisarm. Ook artikelen die zij heeft geschreven voor o.a. De Volkskrant
  • Rugzakrecepten Kooktips voor tochten met weinig bagage.
  • Aan de coke met Roland Blog van Roland Gieles met heerlijke recepten en mooie verhaaltjes. Specialiteit: Italiaanse recepen. Er is ook een kookboekje te bestellen 'Koken - het moet wel leuk blijven', illustraties en vormgeving door Ilse Weisfelt.


    Wetenschappelijk


  • Voedselnet Website van de vakgebieden Levensmiddelentechnologie en Voedingsleer van de Universiteit Wageningen. Een schat aan informatie, er is ook een vraagbaak.
  • Allergie-woordenboek. Ook op de website van Wageningen. Vertaling van bestanddelen op het etiket van een product in de supermarkt b.v. glutenintolerantie is in het russisch: непереносимость глютена.  Albanees: ik ben allergisch voor schapenmelk=Unë jam alergjik ndaj
  • Michael Pollan Michael Pollan is een onderzoeksjournalist die de voedselindustrie in rustige, haast ingetogen bewoordingen vlijmscherp fileert. Zijn laatste boek 'In Defense of Food' werd vertaald in het Nederlands: 'Een pleidooi voor echt eten'.
    Hij is werkzaam aan de universiteit van Californië in Berkeley.
  • Duurzaam eten

  • De Tuinen van Weldadigheid  Een bizondere groententuin in Veenhuizen met o.a. een boomgaard met oude rassen een kleinfruitdoolhof, een haagbeukdoolhof. Er is ook een winkel.
  • Heerlijkheid Weede Veehouder Herman Kok en zonen boeren biologisch-dynamisch. Hun koeien hebben horens en geen oormerken, ruimen van gezonde kippen vinden ze misdadig. Ze houden hun poot stijf, desnoods tot in de gevangenis.
  • Dakboerin Dakboerin Annelies Kuiper ontwerpt groentetuinen op daken, voornamelijk in stedelijke gebieden. Een daktuinderij heeft alle voordelen van een regulier groendak: isolatie, regenwaterafvang, leefruimte voor insecten en vogels, maar daarbij ook gezonde eetbare (lekkere!) producten.
  • Slowfood Nederland. U vindt hier informatie over de activiteiten van Slow Food in Nederland. Slow Food is een internationale beweging voor ecogastronomie.
  • Nederlandse Streekprodukten Database voor streekproducten uit heel Nederland.
  • Van Eigen Erf Website van de Biologische Producentenvereniging Fryslân
  • De Zeepkist Veganistische recepten en menusuggesties
  • Historie

  • Kookhistorie.Website van Marleen Willebrands met ondermeer transcripties van historische kookboeken uit de periode tussen 1500 en 1700.
  • Coquinaria.De website van Christianne Muusers gaat vooral over culinaire historie. Ze is neerlandica en werkt
    momenteel aan een publicatie over nederlandse culinaire teksten uit de 15e en 16e eeuw. Ze geeft ook kooklessen.
  • Apiciana Janiek Kistemaker studeerde klassieke talen en vertaalde Apicius'De re Coquinaria en zette deze op haar website. Ze verricht onderzoek naar de Romeinse culinaire geschiedenis en geeft ook workshops.
  • Spinazieacademie. Lizet Kruyff is wetenschapsjournalist met als specialisatie culinaire geschiedenis, auteur van o.a.
    Twintig Eeuwen Koken en Eten en Mozarts Menu. Haar blog gaat over haar ervaringen met het historisch koken, met het
    kweken van historische en andere groenten, over de oude appelrassen in de tuin, over historische kookboeken en alles
    wat daar mee te beleven valt. Ze geeft ook lezingen en workshops.
  • De Culinaire geschiedenis van België De culinaire geschiedenis van België vanaf de Oude Tijden, dit is de periode tot aan de Romeinse bezetting van onze streken in 57VC. Veel informatie over oude kooktechnieken en maten.
  • A Book of good Cookery.Middeleeuwse recepten, geschiedenis, hoe geef ik een middeleeuws feest,
    prachtige illustraties.
  • Diversen

  • Tafeldekken. Prachtige website over menuleer, drankenkennis, tafeldekken.
  • Sanny de Zoete. Antiek en design linnengoed. Sanny de Zoete heeft een passie voor damast.
  • De Kleyne Sint Jacob Kookstudio van Marijke Van Essen in hartje Leeuwarden voor de zakelijke en particuliere markt.
    Ook catering en regelmatig aanschuifavonden
  • Moederskeuken Moederskeuken geeft kookcursussen en kookworkshops in Amsterdam. U kunt ook thuis een feestelijk etentje laten verzorgen door thuiskok Bart.
  • De Bonte Tafel Gevestigd in Wijdenes. Kookworkshops, vintageverhuur,catering. U kunt hier "customized" kookboeken bestellen. Dit betekent dat je voor een bepaalde persoon, of personen, bij een speciale gelegenheid een persoonlijk kookboek kunt laten maken.Denk aan speciale verjaardagen, huwelijken, jubelia, verhuizingen, etc.. In de VS worden "customized" kookboeken vaak gebruikt bij fundraising door clubs of kerkelijke instellingen
  • Webchef. Dit is een zoekmachine voor Nederlandstalige recepten. Er staan nu ruim 50.000 recepten op.
  • Treinsteward bij Wagons-lits. Een treinsteward vertelt over het werken in de trein in de zestiger en zeventiger jaren, men kon toen nog dineren in de trein. Ook informatie over verdwenen spoorlijnen.
  • Vertalingen van culinaire termen in het Frans, Spaans, Duits, Engels, Deens.
  • Voedselencyclopedie Speerpunten van de voedselencyclopedie zijn duurzaamheid, natuur en milieu, fair trade, gezondheid en dierenwelzijn. Deze komen tot uiting in onderwerpen als biologische (en andere) alternatieven voor de gangbare landbouw, bio-industrie, vegetarisme, klimaatverandering, honger en voedselverdeling wereldwijd, permacultuur, het leegvissen van de oceanen, diëten, probiotica.
  • Hooimadam. Energiezuinig koken met de moderne hooikist, een omhulsel van katoen, gevuld met wol. Uw rijst koekt niet meer aan, ideaal voor picknick, camping of boot.
  • Kokswereld Op kokswereld vind je een verzameling culinaire wetenswaardigheden gemaakt voor en door koks. Aangevuld met fotoreportages, een productkalender en een kookquiz.
  • Oxford Symposium on Food & Cookery In 1978 werd het eerste symposium over de geschiedenis van voedsel en koken in Oxford gehouden. Alan Davidson was de voorzitter van het symposium.
  • Lileks Gallery Plaatjes bij recepten, op kookboeken e.d. uit de jaren 40, 50 en 60.
  • Foodish De schrijvers van Foodish zijn bourgondische levensgenieters met een voorliefde voor eerlijk en ambachtelijk eten. Zij doen hier verslag van hun culinaire ontdekkingen en belevenissen.
  • Koken met kanker De culinaire avonturen van een (ex)darmkankerpatient, met veel informatie over de Koreaanse keuken.
  • Foodlog Internetforum voor kritische foodies, vertelt over eten en wat je ervan wilt weten.
  • Italiaans koken met Antoinette Een beschrijving van het leven in Italië aan de hand van eenvoudige recepten
  • Koken en zo. Echt koken Blogspot van Maarten van Thiel over koken, kunst, literatuur, film, keukengerei etc.
  • Eetlezen

  • De Drvkkery. Cultureel ontmoetingspunt in Middelburg. Hier komen boeken, muziek, kunst, film en nieuwe media samen. Centraal in deze prachtige boekhandel in Middelburg met museumdrukkerij is de Brasserie gevestigd, hier kunt U lunchen, thee of koffiedrinken met versgebakken taart.
  • Ambassade Hotel, Amsterdam In de bibliotheek van dit hotel vindt u een unieke verzameling gesigneerde boeken van binnen-en buitenlandse schrijvers die hier hebben gelogeerd.
  • Cook & Book  In Brussel is Cook & Book gevestigd, 9 in elkaar overlopende boekwinkels met steeds een andere sfeer en verschillende keukens. Boeken die je aan tafel doorbladert, moeten worden afgerekend.
  • Gutshotel Groß Breesen   Helaas is het enige Boekenhotel van Nederland opgeheven, maar in Duitsland tussen Berlijn en Rostock kunt u nog wel tussen de boeken overnachten.
  • Ditmar Bakker. Recepten in de vorm van een sonnet o.a. moes van pruimedanten, oma's aardappelen.
  • Bibliotels De website van boekenhotels in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië
  • Boekenhotel in New York Ook in New York is natuurlijk een boekenhotel, wel een luxe hotel.
  • Kranten en tijdschriften, culinaire journalisten

  • Parool Culinair. Johannes van Dam
  • De Volkskeuken. Recepten, een weekendmenu en iedere zaterdag een restaurantrecensie van Mac van Dinther in de Volkskrant.
  • Telegraaf Culinaire pagina van de Telegraaf
  • Etenenzo. Website van Janneke Vreugdenhil over foodstyling, journalistiek,voedingsadvies, recepten, wijn.
  • Onno Kleyn . Kleyns culilog, volkskeukenrecepten, leuke adresjes.
  • Alma Huisken De website van culinair journaliste Alma Huisken met recepten, reisverslagen, tuinverhalen en persoonlijke ontboezemingen.
  • NRC Koken De kookrubriek van de NRC.
  • Michiel Bussink Journalistiek Schrijft o.a. over eten en drinken, land-en tuinbouw, cultuurhistorie.
  • Eetschrijven Vrijblijvende gedachtenspinsels van culinair journalist Gerrit Jan Groothedde.
  • Bouillon.Cultureel, gastronomisch magazine in boekvorm. Verschijnt 4x per jaar.

  • Beroemde restaurants in Parijs en enkele culinaire links

  • David Lebovitz.Gaat U binnenkort naar Parijs, kijk dan eens op de weblog van kookboekenschrijver en Parijskenner David Lebovitz
  • Hungry for Paris. Culinaire tips voor Parijs van culinair journalist Alexander Lobrano
  • Paris by mouth Culinaire gids voor Parijs, wordt gemaakt door culinaire journalisten o.a. Patricia Wells.
  • Dehillerin. Beroemde keukenwinkel bij de voormalige Hallen in Parijs.
  • ---------------------------------------------------

  • Au Pied de Cochon.Sinds 6 december 1946 zijn de fornuizen hier niet uitgeweest, het restaurant heeft niet eens een sleutel. Het restaurant is gevestigd bij de voormalige Hallen van Parijs, per jaar worden hier zo'n 85000 varkenspootjes verkocht, iedere varkenspoot telt 28 botjes
  • Brasserie Bofinger. Werd geopend in 1864, serveert overheerlijke zuurkool. Beroemde gasten waren o.a. Maurice Chevalier, Aristide Bruant, deze nam de eieren van zijn eigen kippen mee om er een omelet van te laten maken
  • Brasserie Mollard Brasserie Mollard tegenover het Gare Saint-Lazare werd geopend in 1865. Het interieur is ontworpen door
    Édouard Niermans. een architect van Nederlandse origine. Er zijn prachtige tegeltableaus met als thema de activiteiten rond
    het station, zoals reizen en winkelen. Uitstekende keuken met veel schaal-en schelpdieren en vis, maar ook de
    traditionele bistrogerechten als slakken, uiensoep en de beroemde andouillette A.A.A.A.A. Andouillettes zijn worstjes van
    fijngehakte varkensingewanden en -maag, verpakt in varkensdarm. De vijf A.'s staan voor: Association Amicale des Amateurs d'Authentiques Andouillettes.
  • Bistro Chardenoux. Is geopend in 1904. Chardenoux is een puimsteenzeep en aan deze zeep heeft de bistro zijn schitterende toog te danken. Er is geen eigen website maar hier is wel informatie te vinden.
  • Chartier. Dit in 1896 geopende restaurant hanteert nog steeds de formule van de voordelige bouillon, d.w.z een eenvoudig volksrestaurant. Echt een aanrader als U eens in Parijs bent.
  • Closerie des Lilas Lusthof der Seringen, geopend sinds ongeveer 1847. Veel bezocht door Ernest Hemingway. Er kwamen
    ook veel Russische revolutionairen waaronder Lenin. Tegenwoordig is het een luxe restaurant, maar in de brasserie kunt U goedkoper eten en er is ook een pianobar. Mooie, informatieve website.
  • La Coupole. Geopend in 1927 Er waren 2500 genodigden. De aanwezigheid van onderaardse gangen dwong de architecten tot het oprichten van 24 pilaren om het gebouw te stutten. Het bovenste gedeelte van de verder onbewerkte pilaren werd beschilderd door kunstenaars uit de buurt tegen onbeperkt gratis drinken. Sartre had hier zijn eigen tafel.
  • Les Deux Magots Is ook altijd een ontmoetingsplaats voor schrijvers geweest. Sinds 1933 hebben ze hun eigen literaire prijs 'Le prix des Deux-Magots'. Gezellig terras op een mooi pleintje
  • Café Le Dôme Geopend in 1897. Picasso, Strawinsky, Chaim Soutine kwamen hier ,later Hemingway en Henry Miller en in de vijftiger jaren ook veel Nederlanders o.a. Simon Vinkenoog, Jan Cremer, Ed van der Elsken, Josepha Mendels. Tegenwoordig is Le Dôme een uitstekend visrestaurant
  • L'Escargot Montorgueil.Lange tijd werd in de Rue Montorgueil de oestermarkt ggehouden. Aan het begin van de
    19e eeuw werd dit de straat van de liefde en de lekkerbekke ngenoemd.  Slakken werden vroeger de oesters van de
    armen genoemd. Sinds 1874 is dit restaurant geopend. U kunt er nu slakken eten met o.a. truffel, foie gras,
    maar ook de klassieke met knoflook en peterselie. Sarah Bernardt had hier haar eigen eetkamer
  • Café de Flore Ook een literair café en bekend geworden door het existentialisme. Juliette Gréco, Boris Vian, Sartre waren hier vaste klanten.
  • Le Grand Véfour Geopend sinds 1760. Napoleon kwam hier al met Joséphine. In 1948 werd Raymond Oliver eigenaar en hij tilde buurvrouw Colette, toen ze reuma had, naar haar vaste plekje. Jean Cocteau ontwierp de menukaart.
  • Julien. Een bouillon in Art-Nouveaustijl. Geopend sinds 1902. Prachtige panelen van glaspasta gemaakt door Louis Trézel.
  • Brasserie Lipp Sinds 1880 gevestigd aan de Boulevard Saint-Germain. Geen rechtstreekse website, maar wel van de groep Bertrand, eigenaar sinds 1990. Lipp is altijd veel bezocht door schrijvers.
  • Maxim's. Geopend sinds 1893. De katoenkoning Mac Fadden liet zich ooit op een schaal een jonge vrouw opdienen,
    slechts gehuld in pumps. De faam van de keuken heeft zich nooit kunnen meten met die van de bizarre voorvallen.
  • Polidor Vanaf 1948 hield het 'Patafysisch Genootschap', een groep bewonderaars van Alfred Jarry hier wetenschappelijke maaltijden. In 1953 werd Boris Vian hier bevorderd tot 'Transcendent Satraap'. Niet duur, drie-gangen voor 22 euro. (2009)
  • Le Procope. Het oudste restaurant van Parijs, geopend in 1689.  Beroemde bezoekers waren o.a. Voltaire,
    Diderot, Racine, Danton, Robespierre,Balzac, Oscar Wilde.
  • Bouillon Racine. Klassieke bouillon in Art Nouveau stijl. Is geopend in 1906 en in 1996 helemaal gerenoveerd. Veel spiegels, glas en houtwerk. Ziet er schitterend uit. Gelegen in de buurt van de Bastille.
  • La Tour d'Argent. In 1890 serveerde Frédéric Delair de eerste genummerde canard au sang. Franklin D. Roosevelt
    at in 1929 eend nr. 112.151 en Prinses Elizabeth van Engeland in 1948 nr. 185.397. De tegenwoordige eigenaar  is
    Claude Terrail. Als de rood met blauwe vlag, waarop een toren is afgebeeld, boven het restaurant wappert, is de
    eigenaar zelf aanwezig
  • Vagenende. Het art nouveau interieur van dit restaurant staat op de lijst van beschermde monumenten.
    Het restaurant is geopend sinds 1905. Heerlijk met honing gekarameliseerd speenvarken!
  • Le Train Bleu  Het restaurant van het Gare de Lyon, ingericht in neorenaissancestijl. In 1972 kwam het op de monumentenlijst. Het restaurant is geopend in 1901.
  • A la Pomponnette In 1909 geopend door Arthur Delcroix en nog steeds in handen van dezelfde familie, nu de vijfde generatie.
    Gelegen aan de Rue Lepic, in Montmartre. Het visitekaartje is een gereproduceerd tekeningetje van de befaamde tekenaar
    Poulbot (1879-1946), die de kinderen van Montmartre tekende.
  • Club des Poètes. In dit restaurant worden na het diner gedichten voorgedragen. De eigenaar zijn vrouw is een zuster van George Moustaki.
  • Le Pharamond Geopend sinds 1832. Specialiteit is pens: tripes à la mode de Caen, deze suddert 15 uur en op tafel wordt dit
    gerecht op de juiste temperatuur gehouden met houtskoolbrandertjes. Citaat: 'De man is 's avonds om een uur of tien
    vertrokken uit het restaurant waar de rijke stinkerds pens komen eten' (Georges Simenon). Het restaurant staat op de
    monumentenlijst.
  • Le Wepler Sinds 1881 is deze brasserie gevestigd aan de Place de Clichy bij Pigalle. Beroemdheden zoals Picasso, Utrillo, Modigliani, Henry Miller,Truffaut en Chabrol kwamen hier vanwege de Fruits des Mer en andere Franse klassiekers (Pied de Cochon Grillé,Confit de Canard Maison,en Andouillette AAAAA Grillée). Ze hebben ook een eigen literaire prijs.