Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  

200 graden

De ui, heet het, heeft geen groot hart zoals de gulle artisjok
en daarbij komt ook nog eens dat zij laag na laag
kan worden gepeld.

Vergelijkingen dienen zich dus makkelijk aan:
zo schrijft Ruth Gordon in Peeling the onion
dat the onion like poetry is a constant

discovery en noemt Craig Raine,
nooit om een beeld verlegen,
de ui een geheugen.

Vergeet die ontdekking: maak een kruis
in een rode ui, doe er boter en
verse tijm in, zet de oven aan.

Vergeet het geheugen. Strooi zeezout
in een vuurvaste schaal en vergeet
niet:

snijd een plakje van de onderkant af
zodat zij een half uur recht
kan staan.



Wim Brands  1959
Raster nr. 92. De Bezige Bij Amsterdam 2000