Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  

Recept: Boerenkeuken

Sla eerst een forse zeug de hersens in,
Hang 'r aan de hoogste balk, en vang het bloed
Dat wegstroomt uit de snede die u spoed-
dig gemaakt had onder des varkens kin.

Het kostbaar vlees mag weg, daar in begin-
sel men slechts afval door de molen doet:
Dus kookt en plukt u delen van de snoet
En 't spek versmaadt een goed kok evenmin.

Met boekweitmeel en 't opgevangen vocht
Kookt u een brei, die dan opstijven moet
Gemengd met rommelkruid als ook rozijnen.

De balkenbrij, soms kant en klaar verkocht
Smaakt, opgebakken, zoet. Wie niet dit voed-
sel blieft, zegt u maar: parels voor de zwijnen.

Ditmar Bakker 1985  
Uit: Almeerse Archetypen 2015
Website: Ditmar bakt