Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  

Recept: eend met whisky

Koop een eend van ongeveer 5 kg voor 6 personen, twee grote flessen
Schotse whisky, spekreepjes en een fles olijfolie.

De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden.
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky.

De whisky opdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven.
De eend op een vuurvaste schaal leggen en een tweede glas whisky inschenken.
Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten.

Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glaven vubben met whisky.
De glaven opdlinken en de scherven van et eelste glav oplaapen.
Nog en nalff glav insjenke en opdlinke;

Na en nalff uul de hoven opedoen om deend te sjekkn.
Blantwondezalf in de padkamer ganaallle en op de povekand van de linkerand toen.
Denove nen sgop geve;

Twee glave whiskiinsjenke en tmiddeste glaf leegdwinke.
Den nove opedoen naadattet eerste glaf leeggis en de sjotel vastpakke.
Blantwndezalff op debinnekand van de regtehantoen en deend oprape;
Deend nogis oprape en met nen nantdoek de bwantwondesalv vandeheent fege;

Ze hande ontvette me viskey en de tube ssalv veeroprape;
Tkapotte glazzeopvege en deent teurg in dehove doen;
Deheent oprape en dove eers opedoen.;

De twwwiede fies bisky pedoen en overeindzette;
Opstaan van de vjoer ent vetsspek ondrde kas vege;
Nogis opstaan van de vjoer en tochma blijve zitte;
De bles opde grondzette;
Ulde bles drinke wande glave sijn opof kabot;
Denove aftette, deoge sluiten en omfalle.

Volgende late voormiddag de eend aansnijden met het zilveren feestbestek
en degusteren met citroen en mayonaise.
Bon appetit!