Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  

Salse/Sausen

Vraag je 't recept van sausen, wonderfijn?
Dan moet je salie, munt en tijm vergaren,
In dit geheel de roosmarijn niet sparen;
Maak dit met knoflook in een vijzel fijn
en laat de stamper niet te vlug bedaren!
Neem dan laurier, 3 rozeblaadjes klein,

Basilicum mag hierbij niet ontbreken,
Peper en foelie kon je wel verwachten,
Maar kruidensap, daar wil ik nog van spreken:
een boterbloem geeft saus een nieuwe kracht,
en heb je in de gemberpot gekeken?
Van pijpkaneel vermorzel dan de schacht.

Azijn is bij elk kruid bijzonder aardig,
Maar kies een goede, slechte is kwaadaardig.

Sausenrecept van de Florentijn
Antonio Pucci  1310 - 1388