Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  

Voorspijs

'Wilt u vast iets drinken?

Wenst meneer de kaart voor de entrees?

Dit zijn de suggesties van het huis:
Iets met magor voor de heren. Laagjes mascarpone, romig,
afgewisseld met blauwschimmelkaas.
Schapenoor is voor de dames. Opdat ze beter luisteren
naar hun man.
Ook warm aanbevolen is het schuld-en boetepotje uit St.-Petersburg.
Ovenheet. Bevat een soepragout van krab met room en paddestoelen, vlees-
bouillon, geraspte kaas en dille.
En voor hen die toch iets anders willen
hebben wij een kokos-kipsalade van de Everglades in Florida,
met zo'n reuzenavocado, pecannootjes, mango
en een stronkje verse selderij...'

Eerste gangen zat, een ware overvloed
aan voorgerechten. Kan je nagaan
wat je nog te wachten staat.

'Heeft u al een keuze kunnen maken?'

Nerveus geblader. Voorhoofdsparels. Aanzet tot paniek.
Dit is geen kaart meer
maar een nasjbijbel gevat in soepel leer. Val terug
op rauwe ham als het niet anders gaat, maar dan
niet met Spaanse zonmeloen die lijdt
aan waterzucht en zich misschien wel volzoog
uit verdachte bron.

Kraak noch smaak zo'n vrucht, heel
wat anders dan een hartig woordje, gegarneerd
met zilveruitjes en augurken van de firma Kesbeke, inleggerij
te Amsterdam.

Het is goed raak. Die pinguïn met zijn front en zwaluwstaart
maakt je ziek door zijn gedraai, de eetzaal
is te groot en toch benauwd.
Je zweet, je snakt
naar eenvoud - een leeg bord
        of een plateau met plakjes zalm van na de paai, mager
en oneetbaar
op een taai matrasje van gewassen mos.
Zelfs radijs, iets rauws en roods, of koude
soep volstaat, desnoods
een spons azijn gestoken aan een staak.

'En wat mag het wezen, dames, heren?'

We zijn de klos, de chef
wil onherroepelijk iets noteren.

Na lang en rijp beraad besluiten wij ijskoud
tot Roquefort-soufflés met rood gestoofde perem.



Transmontanus  pseudoniem van H.C. ten Berge  1948
Uit: Oesters & gestoofde pot. Meulenhoff Amsterdam 2001