Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  

Vergeet, vergeet waar ons zwak hart om schreit, lach en stoot glazen stuk
tegen elkander.
Martinus Nijhoff

Reeds sedert maandag heb ik opium moeten gebruiken omdat ik geen brood had.
Willem Bilderdijk. Brief aan Jeronimo de Vries.

Eerst een luchthart maakt de Wijn, dan een exter, dan een zwijn.
Willem Bilderdijk

Geef acht op 't voedsel! Beef voor rauwe en harde spijzen, die licht aan 't
gisten slaan en winden op doen rijzen.
Willem Bilderdijk

Mijn vrouw is op dieet: kokosnoten en bananen. Ze is niet afgevallen, maar ze kan wel in een boom klimmen.
H.Youngman

Mijn dokter gaf me de raad te stoppen met dineetjes voor 4, tenzij er 3 andere
mensen bij waren.
Peter Ustinov

"Wenst U rode of witte wijn?" "Dat doet er niet toe, ik ben toch kleurenblind"
W. van Broeckhoven


Als ik een glas wijn drink, word ik een ander mens, en die ander heeft altijd
geweldige dorst.
Simon Carmiggelt.

Wie zich bedrinkt die heeft niet goed gedronken.
Walter van de  Vogelweide.

De hele wereld loopt ongeveer drie borrels achter.
Humphrey Bogart

Je bent niet dronken als je op de grond kunt blijven liggen zonder je vast te houden.
Dean Martin

Ik heb meer uit alcohol gehaald dan alcohol uit mij.
Winston Churchill

Schiedam is de bron van de zeer oude jenever de stad is als een geweldige drankscheutige zeug  en haar tepels zijn de havenkroegjes.
Bertus Aafjes, ik ga naar amerika, blz. 11  

Hoe meer de koetsiers gedronken hebben, des te harder gaat de zweep erover; en u wordt nooit beter gemend dan wanneer ze stomdronken zijn.
Louis Sébastien Mercier

Het zijn alleen de Fransen die niet weten hoe ze moeten eten, aangezien ze een zo bijzondere kunst nodig hebben om hun
gerechten eetbaar te maken.
Rousseau

Als je een gast uitnodigt, is het je taak ervoor te zorgen dat hij gelukkig is
zolang hij onder je dak vertoeft.
Brillat Savarin

De tastzin, de reuk, de smaak, dat zijn materialisten, dat is het vlees; het gezicht en het gehoor
zijn idealisten, dat is de geest. Maar de ogen en de oren vertegenwoordigen het hoofd, de andere
zintuigen  de buik.
Ludwig Feuerbach

Voor Circus Mikkenie heeft hij zijn pen meer in de alcohol dan in de inkt gedoopt.
Henk van der Meulen (over Havank)

Pastis is als borsten. Eén is niet genoeg, en drie is te veel.
Fernandel

Alcohol doodt langzaam. Wat kan het ons schelen. Wij hebben geen haast.
Georges Courteline

Om te weten of een glas wijn te veel was, moet je het wel gedronken hebben.
Georges Courteline

Van Duinkerken nam me nog even mee naar zijn stamlokaal. Hij bestelde een 'half-je', waarmee een halve liter bleek bedoeld te zijn. In twee teugen goot de brouwerszoon het halfje in de donkere kelder van zijn ongerichte stemmingen.
José de Ceulaer

Aan mijn rekeningen te zien drink ik veel, maar ik geef ook nog wel eens een rondje weg. En nu hoop ik maar dat ik meer
uitdeel dan dat ik zelf inneem.
Jack Spijkerman

De beste gast komt niet opdagen; de tweede beste komt wel maar blijft niet logeren;  de allerslechtste blijft twee nachten.
Sōkan.  Kluizenaar in Kyōto, omstreeks 1450

"Het leven zorgt dat er zorgen zijn,
zorgen doorbreken doet de wijn"
Goethe

Waar de liefde de spijs zal kruiden, daar zal ze, meen ik, aan ieder voldoen; niets kan zout zijn noch zoet, waarbij liefde niet wordt gemengd: gal die bitter is, zal de liefde als honing maken; een somber mens maakt zij  leuk en vriendelijk.
Plautus, Casina 221


vorigevolgende